Kosttillskott för hela året

supplementsSverige är ofta ett både mörkt och kallt land och inte särskilt givmilt med soltimmarna. För att hålla energin och motivationen uppe kan det därför krävas en hel del tillskott i form av vitaminer och mineraler. En varierad kost hjälper till i mångt och mycket, men extra tillskott är aldrig fel.

D-vitamin ger mer fart

Vitamin D ger kroppen energi och intaget kommer i vanliga fall från solen. Därför är det under årets mörkaste månader viktigt att få det på annat håll. Tillskott med D-vitamin finns både som kapslar, tabletter och droppar och det krävs en hög dos för att väga upp för solens uteblivna strålar. Det finns ingen risk med att överdosera D-vitamin så överdriv gärna intaget när det är som mörkast ute.

B-vitamin till vegetarianer

Brist på B-vitamin finns ofta hos veganer och vegetarianer. Kött, fisk och skaldjur har alla höga doser av B-vitamin som inte går att ersätta genom andra livsmedel. Att äta tillskott med B-vitamin är därför extra viktigt för den som undviker animaliska produkter. B-vitaminer bidrar bland annat till välfungerande nerver, muskler samt håller energinivån uppe.

Viktiga mineraler

En av de mineralbrister som är vanligast i Sverige är järn. Järnbrist uppstår oftast hos kvinnor och orsakar bland annat trötthet, illamående och huvudvärk. Att tillsätta järn hjälper kroppen att bygga upp imunförsvaret, så den som lätt blir sjuk har förmodligen järnbrist. Ta järntillskott på morgonen, gärna tillsammans med ett glas juice då c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn snabbare.

En annan viktig mineral som är svårt att få i sig tillräckligt av genom vanlig kost är magnesium. Detta är också otroligt viktigt för kroppen och magnesiumbrist kan orsaka trötthet, depression, stelhet och sliter på lederna. Magnesium är bra för lederna och får kroppen att slappna av, därför är det bäst att inta tillskottet på kvällen. Tabletter kan även fungera bra som insomningstabletter för den som har svårt att somna om kvällarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *